Meerdere opties voor nauwkeurige puntmeting.
Met de laser, fotogrammetrie of bevestig hem aan een meetlat.
Meet moeilijk bereikbare punten
Voltooi de gegevensverzameling zonder iets te missen dat kan worden
belemmerd door objecten zoals bomen of overhangen.
Nauwkeurige en veilige meetmethoden
Verkrijg uw metingen en verminder de risico’s – verminder onnodige bezoeken aan sleuven, enz.
Maak het verzamelen van gegevens veiliger.
De viDoc RTK rover met PIX4Dcatch:
Nauwkeurig meten met een mobiel apparaat
Operationele planning
Eenvoudige field-to-finish workflows
Eenvoudige digitalisering met Pix4D-software die afzonderlijke punten kan meten of lijnwerk kan creëren vanuit data capture.
Operationele planning
RTK-positioneringsrover voor 3D-scannen
viDoc RTK rover koppelt met de PIX4Dcatch om de beelden van de 3D scan te geotaggen in real-time met behulp van NTRIP services.
Het project documenteren
Verbeterde mobiele gegevensverzameling
viDoc maakt verbinding met meer dan 600 kanalen (waaronder alle belangrijke zoals GPS, GLONASS, Galileo, enz.), wat resulteert in convergentie in minder dan 5 seconden.
Fouten identificeren
Complexe workflows vervangen
Landmeetapparatuur zoals laserscanners kunnen duur, omvangrijk en zeer technisch zijn. Drones kunnen worden beperkt door regelgeving. Overwin de obstakels met een handheld rover.
Geschillen oplossen
Een complete, nauwkeurige workflow in jouw handen
De viDoc, de smartphone, PIX4Dcatch en PIX4Dcloud. Een end-to-end oplossing die metingen op centimeter niveau absolute nauwkeurigheid krijgt.
Verbeter de samenwerking
Intuïtief gevoel en structuur
Eenvoudig voor iedereen om punten te verzamelen of een nauwkeurige 3D-scan te voltooien. De handheld rover combineert met mobiele software om zo snel mogelijk digitale beelden te maken.
Een voorbeeld? Ziehier de gezamenlijke LiDAR en fotogrammetrie workflow voor een 3D brugmodel
Het gebruik van gespecialiseerde handheld hardware voor het scannen van locaties met RTK-nauwkeurigheid hielp bij het vastleggen, verwerken en vectoriseren van een historische stenen brug.
Het onderhoud van bruggen kan een complexe uitdaging zijn. Voordat werkzaamheden worden uitgevoerd, moet een bruginspectie worden uitgevoerd om het werk vooraf te plannen. Dit kan gebeuren met handmatige tekeningen of individuele inspecties door gespecialiseerde teams. Handgetekende schetsen of foto’s geven echter mogelijk geen volledige informatie of missen kleine details. Het creëren van een digitaal beeld van een brug lost dit probleem op, aangezien men een exacte digitale replica van de werkelijkheid verkrijgt die kan worden gedeeld tussen ingenieurs, projectplanners en bouwteams. Het gebruik van gespecialiseerde fotogrammetrie- en LiDAR-software en -hardware kan dit proces nauwkeuriger, veiliger en sneller maken. Moderne bruginspecties vertrouwen op geavanceerde meettechnologie om tijd en geld te besparen.
Atay, een Pix4D premium partner in Turkije, gebruikte de nieuwste innovatie in handheld GPS rovers voor een recente bruginspectie: de viDoc RTK rover. De viDoc is een in Duitsland ontworpen GNSS rover die verbonden is met de PIX4Dcatch app voor nauwkeurige scanning op iPhones of iPads met zowel LiDAR als fotogrammetrie data collectie.
Atay heeft ervaring in onder andere de landmeetkunde, mijnbouw, landbouw en infrastructuurbeheer. Ze gebruikten Pix4D software en de viDoc om de oude stenen brug te beoordelen om te zien of deze onderhoud nodig had. Dit vond plaats in Ankara, waar de hele stad zich inspant om cultureel erfgoed en geschiedenis te behouden. Deze specifieke brug is zo oud dat hij op de monumentenlijst staat en daarom zorgvuldig moet worden geïnspecteerd en gerestaureerd.
Project details
Location | Ankara, Turkey |
User | Atay |
Software | PIX4Dcatch PIX4Dmatic PIX4Dsurvey |
Hardware | viDoc RTK rover iPhone 12 Pro |
Images captured | 1701 990 869 |
Processing time | 3 hours |
GSD | 0.2cm |
Gebruik van een handheld rover met RTK nauwkeurigheid
De viDoc past als een hoesje op een iPhone of iPad met daarop een RTK-antenne. Na bevestiging wordt de viDoc gekoppeld aan de gratis applicatie PIX4Dcatch en een door de gebruiker aangewezen NTRIP-netwerk. Vervolgens gebruikt PIX4Dcatch de camera van het mobiele apparaat om zowel fotogrammetrie- als LiDAR-gegevens te verzamelen, terwijl de RTK-antenne op de viDoc-rover geolokalisatiegegevens met een centimeter nauwkeurigheid levert.
Het Atay-team ging op pad met de viDoc rover en een mobiel apparaat met de bedoeling gegevens te verzamelen, te verwerken en te vectoriseren zodat ze konden worden gebruikt voor CAD of verdere projectplanning. Het succes van deze workflow zou blijken uit de nauwkeurigheid van de eindresultaten.
Terrestrische gegevensverzameling met Pix4D
Atay plande drie dataverzamelingstrajecten om de hele brug vast te leggen: beide zijden van de brug vanaf de grond en één over de bovenkant ervan. Als ze niet met hun handen bij de hogere delen van de brug konden komen om gegevens te verzamelen, bevestigden ze het mobiele apparaat aan een meetlat om de bovenkant van de brug te scannen. Dit zorgde voor een volledige gegevensverzameling zonder hiaten in de uiteindelijke output. In totaal duurde de gegevensverzameling slechts 45 minuten.
Nadat de gegevens waren verzameld met PIX4Dcatch, bracht de landmeter de gegevens over naar PIX4Dmatic, de desktop fotogrammetriesoftware. PIX4Dmatic is een krachtig product dat zowel grootschalige projecten van corridorvluchten met drones als landmetingen met PIX4Dcatch aankan. Aangezien PIX4Dcatch zowel LiDAR- als fotogrammetriegegevens verzamelt, heeft het een verscheidenheid aan beelden en informatie beschikbaar voor verwerking. PIX4Dmatic heeft speciaal ontworpen functies voor deze workflow met PIX4Dcatch, en biedt gebruikers de mogelijkheid om fotogrammetrische puntenwolken, LiDAR-puntenwolken, of een gecombineerde met beide datasets erin (ook bekend als dichte, diepte en samengevoegde puntenwolken) te maken. Het heeft ook opties voor het filteren van ruis en lucht om een nette puntenwolk met minimale verstoring te garanderen. Dit bespaart tijd bij het bewerken van de puntenwolk na de verwerking.
De verwerking duurde minder dan 3 uur, waarna de puntenwolk werd geëxporteerd naar PIX4Dsurvey. Deze software vectoriseert puntenwolken – inclusief geautomatiseerde functies zoals automatische wegmarkering of identificatie van elementen zoals putdeksels. Met PIX4Dsurvey kunnen gebruikers overgaan van verwerking en analyse naar ontwerpelementen, aangezien het gegevens verzamelt voor gebruik in CAD, waarbij het ontbrekende gat tussen fotogrammetrie en CAD wordt opgevuld. Het kan grote puntenwolken verwerken met miljarden punten die LiDAR of fotogrammetrie kunnen zijn, waardoor het ideaal is voor de laatste stap van dit proces.
Behoud van cultureel erfgoed met fotogrammetrie
Atay creëerde met succes een 3D-model van de brug dat kan worden gemeten en geanalyseerd voor inspectie en restauratie. Het hele proces van reizen naar de locatie, verzamelen van gegevens en verwerking duurde ongeveer 4 uur en 15 minuten, wat de snelheid en efficiëntie van deze software aantoont. De nauwkeurigheid en het detail van het project werden aangetoond door de naadloze verwerking en de GSD van slechts 0,2 cm. Het hoge detailniveau is mogelijk omdat PIX4Dcatch en de viDoc veel dichterbij zijn dan typische dronevluchten, waardoor nauwkeurig scannen op het land met mobiele apparaten mogelijk is. Dit is een groeiende toepassing voor het gebruik van fotogrammetrie bij openbare werken zoals het onderhoud van bruggen en het leggen van pijpleidingen. De uiteindelijke puntenwolk die werd gegenereerd hoefde niet verder te worden bewerkt dankzij de sky filtering tool in PIX4Dmatic, en kon gemakkelijk worden geëxporteerd naar PIX4Dsurvey dankzij de aangewezen workflow voor het bewegen tussen de softwaresystemen.
Andere mogelijke toepassingen :
Opmeten van rioleringen,openbare werken , gebouwen , veiligheidsdiensten ( opmeten met ongekende juistheid van plaatsdelicten ,ongevallen … ) .
Graag meer informatie ? Natuurlijk bij jouw erkende PIX4D verdeler in Belgie :
info@meldrone.be +32475503851
bron : pix4d
No responses yet